Treceți la conținutul principal

Despre depresie: partea a patra

    Cum arată o criză de depresie? Cel mai la îndemână răspuns ar fi: iadul. Căci Sfântul Siluan Athonitul are o vorbă bine potrivită în această situație: ,,Ține-ți mintea în iad și nu deznădăjdui." Din păcate, fără credință se poate ajunge la deznădejde și la sinucidere, pentru că bolnavul pur și simplu nu mai suportă starea înfiorătoare care îl chinuie.

    Așa cum am spus și în episoadele anterioare, omul cuprins de depresie (nu tristețe, nu doliu, deși acestea ar duce într-acolo) este un om bolnav care trebuie ajutat. Pentru că se afundă într-o stare din ce în ce mai proastă, cei din jur se simt jigniți de o atitudine morocănoasă, de fuga din societate, de lipsa unui semn de viață, de indiferența și aparenta nepăsare a bolnavului. 

    O știu din cea mai sigură sursă: din mine însămi. Începe să te depășească totul, chiar și cea mai banală conversație. Fugi în pat și zaci acolo, fiindu-ți greu să ai grijă și de tine însuți, darămite sa ai grija altora. Lucrurile care iți plăceau, care te magnetizau chiar, nu îți mai aduc nici o satisfacție. Cele obligatorii ți se par îngrozitor de grele, chiar și rutina zilnică, Un duș, chiar si pieptănatul sau spălatul pe dinți, devin o corvoadă. Orice obiectiv cât de mic atins (de exemplu sa speli niște vase), se transforma într-o uriasă biruință. Ti-e greu și să te apleci să iei un gunoi de pe jos, preferi sa îl ocolești. 

        Când respiri, doare. asta cred că este cea mai îngrozitoare senzație, acel greu în stomac pe care nu îl poți da afară. Te înnăbușă, te acoperă, îți corodează răsuflarea. Pur și simplu e greu de nu mai poți, îți vine să urli, iar când nu mai poți să plângi este cel mai greu. Mâncarea îți face greață numai când te gândești la ea. Slăbești pe picioare sau dimpotrivă, te îndopi aiurea. Ori mănânci și ți se face rau automat. Unii își provoacă intenționat voma sau diareea, complicându-se cu probleme alimentare periculoase.

    Nu ceri ajutorul, fiind conștient că nimeni nu ar înțelege sau că toată lumea le are pe ale sale. Dacă ești credincios, conștientizezi cât de mic și prăpădit ești, ca în vorba de la Sfântul Maslu: ,,cârpă lepădată". Este o Cruce de dus. Grea, că aproape doar și să o duci pur și simplu fără să cârtești, e o cunună. Ai sentimentul absolut că vei rămâne până mori în bezna aceea haotică, dar te agăți cu ultimele puteri de mâna lui Hristos, ca Petru cănd se inneca.

    Daca știți că aveți pe cineva care se confruntă cu o stare proastă de prea mult timp, nu îl lăsați singur! Dați-i semne ca nu l-ați uitat, căci în plină criză crezi că ești complet singur și speri că va remarca cineva că nu ești pe baricade. Că nu mai ești acolo unde obișnuiai să fii, că nu mai scrii pe fb sau pe alte rețele, că nu mai răspunzi la mesaje, că te-ai ascuns în peșteră și ai tras bolovanul după tine, deși speri să îl arunce careva cât colo. Să observe că taci prea mult, că ești fără vlagă, fără chef, fără viață, fără poftă de mâncare. Și așa, observând și ajutând, te ajuți și pe tine și ,,dăruind vei dobândi" (păr. N. Steinhardt).

    Criza trece dar nu de la sine, nefăcând nimic. Așa doar se agravează și se adâncește, chiar dacă pentru o scurta vreme poate te simți normal. Căci toată starea asta este abatere de la normalitate. Hristos ne cuprinde pe toți, dar are nevoie și de brațele noastre pentru a ne cuprinde unii pe alții. Fiți voi, brațele lui Hristos!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pilda fiului risipitor talmacita prin sufletul unui preot

    Mantuitorul Iisus Hristos stia sa spuna povesti cu tâlc oamenilor. Una din aceste povesti este si cea a Fiului risipitor. Sute de ani in biserici s-a talcuit aceasta pilda frumoasa iar eu am gasit o talcuire interesanta la parintele Ioan Badilita.   ,, Pilda întoarcerii fiului este, de doisprezece ani, oglinda propriei mele inimi. Atunci când o citesc, an de an la liturghie, mă năpădesc, irepresibil, lacrimile. Pe unele le înghit, altele scapă zăpăcite pe lângă gulerul de la cămașă. Singura deosebire e aceea că plânsul survine în momente diferite ale parabolei. Exempli gratia, în primii doi ani de preoție, când eram mânat de dorința de a-i vâna pe tinerii din sat de prin șanțuri și crâșme, plângeam la cuvintele: „(...) l-a trimis la ţarini să păzească porcii.” Cum să nu fii mișcat când vezi că omul ajunge de la pâinea din castel la troaca cu roșcove?    În clipa când m-am văzut tătic de băieți, m-a emoționat foarte mult partea de început: „Tată, dă-mi... Şi ...

Inima ca un câmp de luptă

     Nu se poate sa vii vinovată mereu. Dacă se enerveaza dintr-un lucru minor, nu iti mai cauta mereu greseala. Privind la rece, vei constata ca enervările lui nu au nici o legatura concretă cu tine. Se enervează așa pentru că nu te mai suportă. Un om care te iubeste nu te va acuza de un lucru la care nici măcar nu te-ai gândit.      Tu trebuie să taci. Nu ai voie sa spui nimic, oricum ai greșit, așa că taci naibii din gura aia. Vacă proastă, și aerul pe care il respiri mi-l datorezi. Fara mine ai fi un nimeni.    Cine te crezi? De ti-as datora ție vreo explicație?? Mă enervezi. Ma scoti din sarite. Eu muncesc, aduc banii, asa ca taci, taci, taci, tacă-ți și gândurile, le aud, mă deranjeaza, mă sufoci! De ce te uiți la mine cu fața aia? Tu nu ai voie, nu ai dreptul! De ce ți-as explica, oricum esti prea proasta ca sa înțelegi.      Taci si nu înțelegi mai niciodata de unde a pornit valul de ura care te izbeste cu duritate. Fiecare ...

Ingerul si papucii

     Intr-o zi, un Inger trist a venit la Dumnezeu.  -Doamne, sunt atat de suparat, oamenii nu mai milostivesc pe cei flamanzi.  -Mai sunt unii care o fac, dar nu ii vezi tu, ii raspunde bland Hristos mangaindu-l pe crestet. Hai sa vezi.  Si Ingerul nevazut se amesteca prin multime in fata unui supermarket. Cativa copii de tigani ies in calea oamenilor, tinandu-le calea staruitor: ,,dati-ne si noua cevaaaa..."  O femeie subtirica, blonda si cu ochi albastri iese din magazin. O asalteaza si pe ea, lalaindu-si cuvintele in aceeasi cerere. Fara sa stea mult pe ganduri le imparte din cos la fiecare, de-ale gurii.   O urmareste si a doua zi. Ei o recunosc si merg direct la ea: "ne dai de mancare, tantiiii?" Ea ii intreaba simplu: "ce vreti sa va cumpar?" si fiecare cere cate ceva: orez cu lapte, biscuiti, eugenii, o ciocolatica mica.  Femeia blonda cu ochi albastri ca ai Ingerului trist isi face cumparaturile dar nu uita sa le cumpere la fiec...