Treceți la conținutul principal

Pilda fiului risipitor talmacita prin sufletul unui preot

    Mantuitorul Iisus Hristos stia sa spuna povesti cu tâlc oamenilor. Una din aceste povesti este si cea a Fiului risipitor. Sute de ani in biserici s-a talcuit aceasta pilda frumoasa iar eu am gasit o talcuire interesanta la parintele Ioan Badilita.

  ,,Pilda întoarcerii fiului este, de doisprezece ani, oglinda propriei mele inimi. Atunci când o citesc, an de an la liturghie, mă năpădesc, irepresibil, lacrimile. Pe unele le înghit, altele scapă zăpăcite pe lângă gulerul de la cămașă. Singura deosebire e aceea că plânsul survine în momente diferite ale parabolei. Exempli gratia, în primii doi ani de preoție, când eram mânat de dorința de a-i vâna pe tinerii din sat de prin șanțuri și crâșme, plângeam la cuvintele: „(...) l-a trimis la ţarini să păzească porcii.” Cum să nu fii mișcat când vezi că omul ajunge de la pâinea din castel la troaca cu roșcove?

   În clipa când m-am văzut tătic de băieți, m-a emoționat foarte mult partea de început: „Tată, dă-mi... Şi el le-a împărţit averea.” Averea se împărțea după moarte. Deci tatăl e non-existent în ochii fiului. Cum să nu plângi? Mai apoi, când mi-am văzut băieții crescând, știind că în curând va începe pentru ei marea aventură a libertății, mă topeam la discursul rătăcitului prin mult-prea-zbuciumata lume: „Tată, am greșit cerului și ție!” E strigătul celui gol, pierdut și flămând, la auzul căruia, tu, tată, care ți-ai tăiat inima ca pe anafură și le-ai dat-o copiilor, nu poți să nu te cutremuri atunci când bucățelele risipite se întorc în pieptul părintesc. 
 După vreo opt-nouă ani de slujire la altar, și până azi, pasajul care-mi dinamitează cu totul canalele lacrimale, este: „Şi încă departe fiind el, l-a văzut tatăl său şi i s-a făcut milă şi, alergând, a căzut pe grumazul lui şi l-a sărutat.” Abia acum am priceput că aici e cheia de boltă a preoției: văzut, miluit, alergat, căzut, sărutat. Atât! Fără cuvinte. Doar două inimi care bat diatonic, antifonic, calofonic. Două inimi îmbrățișate total, hristic, coronarian și non-freudian. Inimi care ard de dragoste și dor nebun.

Aseară, pe la 23, primesc un mesaj din partea unei tinere. Scurt și fără menajamente: „Vreau să mor”. După atâta experiență de viață, după atâtea liturghii, cărți, apusuri și răsărituri, toamne și primăveri, nu știu ce cuvânt să-i răspund. Sunt dezarmat. Trimis în corzi, în așteptare de K.O. sau de gong salvator. Mă gândesc la ziua când am îmbrăcat reverenda, și-mi dau seama că nu am făcut altceva decât să iau asupra mea rana sângerândă a lumii întregi. Nu cred că există un cuvânt magic care să poată alina imediat tristețea unui suflet. Cel puțin pe moment. Dar prind curaj și simt o mare mângâiere când mă gândesc la Cel care și-a plecat capul pe grumazul fiului pierdut. El e singurul care știe drumul afară din mormânt. În inima lui voi așeza durerea ei, și a tuturor."


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inima ca un câmp de luptă

     Nu se poate sa vii vinovată mereu. Dacă se enerveaza dintr-un lucru minor, nu iti mai cauta mereu greseala. Privind la rece, vei constata ca enervările lui nu au nici o legatura concretă cu tine. Se enervează așa pentru că nu te mai suportă. Un om care te iubeste nu te va acuza de un lucru la care nici măcar nu te-ai gândit.      Tu trebuie să taci. Nu ai voie sa spui nimic, oricum ai greșit, așa că taci naibii din gura aia. Vacă proastă, și aerul pe care il respiri mi-l datorezi. Fara mine ai fi un nimeni.    Cine te crezi? De ti-as datora ție vreo explicație?? Mă enervezi. Ma scoti din sarite. Eu muncesc, aduc banii, asa ca taci, taci, taci, tacă-ți și gândurile, le aud, mă deranjeaza, mă sufoci! De ce te uiți la mine cu fața aia? Tu nu ai voie, nu ai dreptul! De ce ți-as explica, oricum esti prea proasta ca sa înțelegi.      Taci si nu înțelegi mai niciodata de unde a pornit valul de ura care te izbeste cu duritate. Fiecare ...

Despre depresie: partea a patra

    Cum arată o criză de depresie? Cel mai la îndemână răspuns ar fi: iadul. Căci Sfântul Siluan Athonitul are o vorbă bine potrivită în această situație: ,,Ține-ți mintea în iad și nu deznădăjdui." Din păcate, fără credință se poate ajunge la deznădejde și la sinucidere, pentru că bolnavul pur și simplu nu mai suportă starea înfiorătoare care îl chinuie.     Așa cum am spus și în episoadele anterioare, omul cuprins de depresie (nu tristețe, nu doliu, deși acestea ar duce într-acolo) este un om bolnav care trebuie ajutat. Pentru că se afundă într-o stare din ce în ce mai proastă, cei din jur se simt jigniți de o atitudine morocănoasă, de fuga din societate, de lipsa unui semn de viață, de indiferența și aparenta nepăsare a bolnavului.      O știu din cea mai sigură sursă: din mine însămi. Începe să te depășească totul, chiar și cea mai banală conversație. Fugi în pat și zaci acolo, fiindu-ți greu să ai grijă și de tine însuți, darămite sa ai grija alto...