Treceți la conținutul principal

Smerenia restaurării


            Înainte și după restaurare

  Restaurarea este arta de a te face mic in spatele artei și a artistului pe care il readuci la viată.  Nu te pui in valoare ca restaurator decât dacă știi sa te faci cât mai nevazut.

  Da, restaurarea este un act de smerenie. Tu te faci mic pentru ca lucrarea de artă restaurată să iși recapete stralucirea. Nu repictezi lumea așa cum o vezi tu, ci o re-gândești cu mintea creatorului dintâi.

Restaurarea icoanelor este o meserie minunata. Presupune multa pasiune pentru ceea ce faci, răbdare cât cuprinde, cunoștințe exacte, mână fermă, sa ai ochi și mână de artist, sa distingi perfect culorile si nuanțele pentru reintegrare cromatica, sa stii sa interactionezi cu stiinta si cu istoria artei, sa cunosti etapele de lucru, iar totul se face pe îndelete.

  Prima dată afli informații despre lucrarea incredințată: in ce perioada a fost lucrată (ca să vedem stilul de lucru al timpului, al autorului dacă il gasim) si materialele de lucru (este esential).

  Eu restaurez icoane pictate pe lemn. Munca la la un iconostas, mai ales pe teren, este absolut fabuloasa. Rămâi singur in biserica împreuna cu sfinții si scoti de sub învelișul înnegrit al timpului chipurile înviorate si de mult uitate. 

  De cele mai multe ori ma minunez ce pot descoperi sub un strat gros de fum, impuritați și ceară si poate două-trei repictări grosolane.

   Am lucrat acum câțiva ani la o icoană care părea a Maicii Domnului cu Pruncul. Era grosiera la atingere, înnegrită, avea cari, era arsa de o lumânare, dar părea nu foarte veche, deși persoana care mi-a încredințat-o stăruia ca e de la străbunica dumnealui.

  Aici începe povestea specială. Căci, o dată ajunsă în mâinile mele, icoana aceea aparent banală, a început să se regăsească. Am desprăfuit-o, am fugărit carile si am consolidat blatul, apoi am inceput cu migală să o curăț. Rând pe rând am dat deoparte straturi groase de culoare straina de cea originala până am ajuns la prima icoană. Atât de frumoasă, de diafană!

  Icoana originală era Sfânta Ana cu Prunca Maria. După ce am curățat urmele de arsură de la lumânare am chituit, apoi am facut refacut imaginea din puncte mici, cu un ton de tempera mai deschis decât originalul. La final am dat cu un vernis de restaurare.

  Fotografiile sunt de la o icoană mai nouă, afumată și arsă cu Sfântul Haralambie care la origini era de fapt...Sfantul Sava. Părintele care mi-a dat-o era destul de necăjit, pentru ca se atașase de Sfântul Haralambie din icoană.

  Restaurarea este extrem de apropiata zugrăvirii icoanelor ortodoxe care respecta un canon in pictarea lor. Dar chiar si atunci când iconarul lucrează, harul si talantul lui se manifestă diferit față de al altor iconari. Are amprenta lui personală. In restaurare nu e așa: trebuie sa te dai după pictor si să îi respecti talentul, sa i-l evidențiezi. Până la urmă restaurarea este un act de smerenie.


 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pilda fiului risipitor talmacita prin sufletul unui preot

    Mantuitorul Iisus Hristos stia sa spuna povesti cu tâlc oamenilor. Una din aceste povesti este si cea a Fiului risipitor. Sute de ani in biserici s-a talcuit aceasta pilda frumoasa iar eu am gasit o talcuire interesanta la parintele Ioan Badilita.   ,, Pilda întoarcerii fiului este, de doisprezece ani, oglinda propriei mele inimi. Atunci când o citesc, an de an la liturghie, mă năpădesc, irepresibil, lacrimile. Pe unele le înghit, altele scapă zăpăcite pe lângă gulerul de la cămașă. Singura deosebire e aceea că plânsul survine în momente diferite ale parabolei. Exempli gratia, în primii doi ani de preoție, când eram mânat de dorința de a-i vâna pe tinerii din sat de prin șanțuri și crâșme, plângeam la cuvintele: „(...) l-a trimis la ţarini să păzească porcii.” Cum să nu fii mișcat când vezi că omul ajunge de la pâinea din castel la troaca cu roșcove?    În clipa când m-am văzut tătic de băieți, m-a emoționat foarte mult partea de început: „Tată, dă-mi... Şi ...

Inima ca un câmp de luptă

     Nu se poate sa vii vinovată mereu. Dacă se enerveaza dintr-un lucru minor, nu iti mai cauta mereu greseala. Privind la rece, vei constata ca enervările lui nu au nici o legatura concretă cu tine. Se enervează așa pentru că nu te mai suportă. Un om care te iubeste nu te va acuza de un lucru la care nici măcar nu te-ai gândit.      Tu trebuie să taci. Nu ai voie sa spui nimic, oricum ai greșit, așa că taci naibii din gura aia. Vacă proastă, și aerul pe care il respiri mi-l datorezi. Fara mine ai fi un nimeni.    Cine te crezi? De ti-as datora ție vreo explicație?? Mă enervezi. Ma scoti din sarite. Eu muncesc, aduc banii, asa ca taci, taci, taci, tacă-ți și gândurile, le aud, mă deranjeaza, mă sufoci! De ce te uiți la mine cu fața aia? Tu nu ai voie, nu ai dreptul! De ce ți-as explica, oricum esti prea proasta ca sa înțelegi.      Taci si nu înțelegi mai niciodata de unde a pornit valul de ura care te izbeste cu duritate. Fiecare ...

Ingerul si papucii

     Intr-o zi, un Inger trist a venit la Dumnezeu.  -Doamne, sunt atat de suparat, oamenii nu mai milostivesc pe cei flamanzi.  -Mai sunt unii care o fac, dar nu ii vezi tu, ii raspunde bland Hristos mangaindu-l pe crestet. Hai sa vezi.  Si Ingerul nevazut se amesteca prin multime in fata unui supermarket. Cativa copii de tigani ies in calea oamenilor, tinandu-le calea staruitor: ,,dati-ne si noua cevaaaa..."  O femeie subtirica, blonda si cu ochi albastri iese din magazin. O asalteaza si pe ea, lalaindu-si cuvintele in aceeasi cerere. Fara sa stea mult pe ganduri le imparte din cos la fiecare, de-ale gurii.   O urmareste si a doua zi. Ei o recunosc si merg direct la ea: "ne dai de mancare, tantiiii?" Ea ii intreaba simplu: "ce vreti sa va cumpar?" si fiecare cere cate ceva: orez cu lapte, biscuiti, eugenii, o ciocolatica mica.  Femeia blonda cu ochi albastri ca ai Ingerului trist isi face cumparaturile dar nu uita sa le cumpere la fiec...