Treceți la conținutul principal

Traditia iepurasului de Paști


  De cand a aparut si iepurasul asta de Pasti aduce copiilor cadouri si oua colorate? Care de fapt ar trebui sa fie doar rosii: dupa traditie au stat sub Crucea Mantuitorului si s-au inrosit de la sângele Lui. Ele simbolizeaza învierea, viata.
  Dintotdeauna, romanii se primeneau de Pasti. Casele erau date cu o mana noua de var, se deretica, se lucra gradina. Fetele isi coseau peste iarna ie noua, iar mai tarziu parintii le cumparau copiilor hainute si incaltari noi de Pasti iar gospodinele fac curatenie generala in casa si toata lumea se spovedeste curatandu-si sufletul.
  Aceasta traditie a iepurasului are sorginte pagâna si a fost preluata precum Valentine Day sau Halloween.
  Iepurasul aducator de oua rosii provine de pe meleaguri germane si simbolizeaza fertilitatea. Prima aparitie a iepurasului ca simbol al Pastelui a avut loc in Germania, aparand mentionat in carti in jurul anului 1500, desi e probabil ca el sa fie prezent de mai multa vreme in traditia populara. Germanii sunt, de altfel, primii care au inventat dulciurile in forma de iepurasi, la 1800, din aluat si zahar. In aceeasi perioada, in Franta si Germania au aparut si primele oua din ciocolata.
  Simbolul iepurelui provine inca din vremea festivalurilor pagane dedicate zeitei Eastre. Legenda spune ca Eastre a gasit intr-o iarna o pasare ranita pe camp; pentru a o salva de la moarte, zeita a transformat-o intr-o iepuroaica, aceasta pastrand insa capacitatea de a depune oua. Pentru a-i multumi binefacatoarei sale, iepuroaica decora ouale facute si i le daruia zeitei. Din aceasta legenda s-a nascut si traditia ca iepurasul sa aduca daruri copiilor.
  In America, aceasta traditie a iepurasului de Pasti, care aduce cadouri oua vopsite copiilor cuminti, a fost adusa de emigrantii germani. Desi nu este un animal prea impresionant, iepurele este un mesager sacru al divinitatii in multe culturi.
  In traditia chineza, iepurele este o creatura care traieste pe Luna, unde se ocupa cu macinarea orezului, esenta vietii.
  Pentru budisti, iepurele este de asemenea, o creatura selenara. Legenda spune ca, neavand ce ofranda sa-i aduca zeitei Indra, iepurele s-a gatit pe sine insusi in focul sacru si, ca rasplata, a fost asezat pe Luna.
  Si pe continentul american iepurasul este personaj de legenda. In unele triburi exista un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, in timp ce in cultura mayasa el a inventat scrisul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pilda fiului risipitor talmacita prin sufletul unui preot

    Mantuitorul Iisus Hristos stia sa spuna povesti cu tâlc oamenilor. Una din aceste povesti este si cea a Fiului risipitor. Sute de ani in biserici s-a talcuit aceasta pilda frumoasa iar eu am gasit o talcuire interesanta la parintele Ioan Badilita.   ,, Pilda întoarcerii fiului este, de doisprezece ani, oglinda propriei mele inimi. Atunci când o citesc, an de an la liturghie, mă năpădesc, irepresibil, lacrimile. Pe unele le înghit, altele scapă zăpăcite pe lângă gulerul de la cămașă. Singura deosebire e aceea că plânsul survine în momente diferite ale parabolei. Exempli gratia, în primii doi ani de preoție, când eram mânat de dorința de a-i vâna pe tinerii din sat de prin șanțuri și crâșme, plângeam la cuvintele: „(...) l-a trimis la ţarini să păzească porcii.” Cum să nu fii mișcat când vezi că omul ajunge de la pâinea din castel la troaca cu roșcove?    În clipa când m-am văzut tătic de băieți, m-a emoționat foarte mult partea de început: „Tată, dă-mi... Şi ...

Inima ca un câmp de luptă

     Nu se poate sa vii vinovată mereu. Dacă se enerveaza dintr-un lucru minor, nu iti mai cauta mereu greseala. Privind la rece, vei constata ca enervările lui nu au nici o legatura concretă cu tine. Se enervează așa pentru că nu te mai suportă. Un om care te iubeste nu te va acuza de un lucru la care nici măcar nu te-ai gândit.      Tu trebuie să taci. Nu ai voie sa spui nimic, oricum ai greșit, așa că taci naibii din gura aia. Vacă proastă, și aerul pe care il respiri mi-l datorezi. Fara mine ai fi un nimeni.    Cine te crezi? De ti-as datora ție vreo explicație?? Mă enervezi. Ma scoti din sarite. Eu muncesc, aduc banii, asa ca taci, taci, taci, tacă-ți și gândurile, le aud, mă deranjeaza, mă sufoci! De ce te uiți la mine cu fața aia? Tu nu ai voie, nu ai dreptul! De ce ți-as explica, oricum esti prea proasta ca sa înțelegi.      Taci si nu înțelegi mai niciodata de unde a pornit valul de ura care te izbeste cu duritate. Fiecare ...

Ingerul si papucii

     Intr-o zi, un Inger trist a venit la Dumnezeu.  -Doamne, sunt atat de suparat, oamenii nu mai milostivesc pe cei flamanzi.  -Mai sunt unii care o fac, dar nu ii vezi tu, ii raspunde bland Hristos mangaindu-l pe crestet. Hai sa vezi.  Si Ingerul nevazut se amesteca prin multime in fata unui supermarket. Cativa copii de tigani ies in calea oamenilor, tinandu-le calea staruitor: ,,dati-ne si noua cevaaaa..."  O femeie subtirica, blonda si cu ochi albastri iese din magazin. O asalteaza si pe ea, lalaindu-si cuvintele in aceeasi cerere. Fara sa stea mult pe ganduri le imparte din cos la fiecare, de-ale gurii.   O urmareste si a doua zi. Ei o recunosc si merg direct la ea: "ne dai de mancare, tantiiii?" Ea ii intreaba simplu: "ce vreti sa va cumpar?" si fiecare cere cate ceva: orez cu lapte, biscuiti, eugenii, o ciocolatica mica.  Femeia blonda cu ochi albastri ca ai Ingerului trist isi face cumparaturile dar nu uita sa le cumpere la fiec...